Evenimente și campanii
…cu cât vremurile sunt mai noi cu atât și noi trebuie să gândim în sens nou. Gândind și acționând astfel ne vom salva țara!
Abraham Lincon
Educ-Art sprijină și încurajează tinerii în organizarea de evenimente cu iz cultural și artistic. Fie că vorbim de expoziții de artă photografică, design, concerte sau festivaluri internationale, posibilitatea de exprimare liberă este principalul mijloc de evoluție și dezvoltare personală.
Experiența dobândită prin artă ar trebui să fie vazută ca o sursă de inspirație pentru viață. Împreună creem și implementăm campanii de informare, conștientizare și educare pe teme de actualitate. Educ-Art sprijină astfel dreptul generațiilor tinere de a avea acces la experiențe artistice, sociale și culturale special concepute și create pentru ei.
Toate evenimentele generate de această divizie a platformei educaționale Educ-Art promovează implicarea, asumarea și responsabilizarea tinerilor care se vor putea implica direct prin programe de voluntariat.
Educ-Art nu se adresează doar tinerilor în cautarea succesului ci și specialiștilor, profesioniștilor din sectorul creativ: actori, regizori, dramaturgi, scenografi, scenaristi, designeri, etc.
Conferințele pentru profesioniști au scopul de a le facilita acestora accesul la tendințe și tehnici actuale, de a-i racorda la ceea ce se realizează în materie de teatru, dans, artă vizuală, dincolo de granițele țării, precum și pentru a le facilita accesul la rețele mondiale de artă.
COMUNICAT DE PRESĂ
“EU și Lumea” – Un proiect performativ prin care adolescenții din Sectorul 3 își exprimă vocea în cadrul unor spectacole unice.
Asociația Centrul Cultural European pentru Educație prin Artă și Cultură EDUC- ART a lansat, la începutul acestui an școlar, un proiect cultural inovator, adresat adolescenților bucureșteni din sectorul 3, pasionați de artele spectacolului și dezvoltare personală. Intitulat “EU și Lumea“, proiectul se desfășoară în perioada septembrie – noiembrie 2024, fiind finanțat de Primăria Sectorului 3 prin fonduri nerambursabile de la bugetul local. Pentru mai multe informații despre programul de finanțare al Primăriei Sectorului 3, vizitați www.primarie3.ro.
Timp de 4 săptămâni, 50 de adolescenți selectați din cele cinci licee partenere: Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu, Liceele Teoretice Nichita Stănescu și Dante Alighieri, precum și Colegiul Tehnic Mihai Bravu au participat la un program intensiv de ateliere performative, desfășurat în perioada 23 septembrie – 20 octombrie 2024. Explorând teme relevante precum bullying-ul, consumul de droguri, abuzul, anxietatea, diversitatea sexuală, și excluderea socială pe criterii etnice, tinerii și-au dezvoltat, în cadrul acestui proiect, abilitățile artistice și personale într-un cadru profesional. Sub îndrumarea unor traineri cu experiență, tinerii au participat la sesiuni de teatru, improvizație scenică, dans, muzică și coaching de dezvoltare personală, menite să le stimuleze creativitatea și să le dezvolte încrederea în sine.
Atelierul de teatru a fost facilitat de actorul Radu Solcanu care i-a ghidat pe tineri în explorarea expresivității scenice și a tehnicilor actoricești. Julieta Georoiu a coordonat atelierele de improvizație scenică, oferind participanților o platformă pentru spontaneitate și colaborare creativă. Lilian Carauș a condus atelierele de dans, promovând mișcarea expresivă și tehnicile de coregrafie, iar Irina Drăgoi i-a introdus pe tineri în universul muzicii, îndrumându-i în explorarea diverselor ritmuri și stiluri muzicale. În paralel, Monica Grigoriu a susținut sesiuni de dezvoltare personală prin coaching, încurajându-i pe adolescenți să își exploreze și să își exprime emoțiile și aspirațiile.
Începând cu 20 octombrie, participanții, sub coordonarea regizorului Călin Mocanu, au trecut la etapa de repetiții pentru spectacolul final, al cărui scenariu a fost creat special pentru acest proiect de către Cosmin Teodor Pană. Scenariul include monologuri de teatru mărturisire, concepute și personalizate în colaborare cu tinerii, care s-au inspirat din propriile experiențe și provocări cotidiene. Această abordare personalizată a permis fiecărui participant să-și exprime autentic perspectiva, creând astfel o piesă profund emoționantă, ce reflectă diversele realități ale generației lor.
Cele cinci serii ale spectacolului final vor oferi publicului ocazia de a descoperi perspectivele adolescenților asupra lumii și de a aprecia importanța unor astfel de inițiative artistice în dezvoltarea personală și profesională a acestora.
Seria spectacolelor va debuta în sălile de festivități ale liceelor partenere, astfel încât fiecare comunitate școlară să se bucure de talentul și efortul colegilor implicați.
Din distribuțiile spectacolelor fac parte:
Alexandra Maria Bălan-Niculae, Alice Toma, Ana Codrea, Ana Maria Anghel, Andreea Claudia Constantin, Andreea Petrache, Andreea Petrescu, Andrei Frandeș, Andrei Jianu, Andrei Sota, Anelis Clașevici, Antonio Maftei, Aurelian Daniel Constantin Mahera, Beatrice Orodel, Bianca Andreea Tiba, Bianca Valentina Paliu, Carla Raucă, Călin Pavel Ghinescu, Cristina Andreiași, Daniel Tudor Giuroiu, Daniela Popescu, Daria Alexia Turică, Daria Angheloiu, Delia Gabriela Budică, Emma Ștefania Ana Sanchis, Ilinka Nistoraș, Irina Ion, Irisa Gheorghe, Larisa Maria Pandele, Maia Damian, Maria Ciobanu, Maria Codrea, Matei Victor Grigoriu, Mateo Tite, Mihnea Victor Grigorescu, Nicoleta Gabriela Răduleț, Nicoleta Stratu, Oana Maria Căldăraș, Raphaela Elisabeta Cucu, Rareș Alexandru Ciotîrgă, Ruxandra Maria Bălan, Sofia Năstase, Sonia Maria Lixandru, Sophia Andreea Dumitru, Sorina Constantin, Teodora Valentina Manea, Tudor Dumitru Popa, Tudor Ioan Păncescu, Vlad Ștefan Gheorghe.
Programul spectacolelor este următorul:
Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu: 18 noiembrie 2024, ora 12:00, Sala de Festivități
Colegiul Tehnic Mihai Bravu: 19 noiembrie 2024, ora 12:30, Sala de Festivități
Colegiul Național Matei Basarab: 20 noiembrie 2024, ora 13:30, Sala de Festivități
Liceul Teoretic Dante Alighieri: 21 noiembrie 2024, ora 14:30, Sala de Festivități
Liceul Teoretic Nichita Stănescu: 22 noiembrie 2024, ora 12:00, Sala CDI
Unicitatea proiectului constă în conceptul teatrului-mărturisire, o formă artistică ce permite actorilor să abordeze experiențele lor reale, facilitând astfel o conexiune directă și sinceră cu publicul. Proiecțiile multimedia și sesiunile de dialog cu publicul de la finalul fiecărui spectacol vor transforma evenimentele în spații de reflecție și schimb de idei între adolescenți, părinți și cadre didactice.
Proiectul “EU și Lumea” reprezintă o inițiativă valoroasă pentru susținerea și promovarea expresivității și dezvoltării personale în rândul tinerilor.
Partener media – Radio Guerrilla.
Persoane de contact:
Narcisa Mocanu – Manager de proiect
tel: 0744 343 101
Monica Vlăduțu – Relații Publice
tel: 0737 262 112
ȘANSA, un proiect cultural pentru un viitor cu șansă tinerilor
Proiectul “Șansa” este un demers de educație prin artă performativă adresat copiilor de la Liceul Teoretic Nichita Stănescu, care se realizează alături de Victory of Art și susținut de AFCN. La Școala Victory of Art s-a desfășurat proiectul “Șansa”, ce reunește traineri de actorie, improviza-ție, muzică, dans și debate sau gândire critică. Astfel, 3 mentori din domeniul teatral, Matei Lu-caci-Grunberg, Calin Mocanu și Ion Mircioagă i-au ajutat pe elevii de la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din București să evolueze prin intermediul artei, pentru a-și descoperi talentele, dar mai ales pentru a se descoperi pe ei înșiși și a se dezvolta ca persoane.
Mentorii au generat plus valoare pentru acești tineri, care au nevoie de sprijin și susținere prin intermediul educației artistice. Elevii au participa la dezvoltarea abilităților de comunicare, exprimare și învățare alternativă prin teatru, muzică, dans și gândire critică. Astfel, la final au fost protagoniștii a 5 spectacole, care au fost prezentate în sistem maraton pe parcursul unei zile pe scena Teatrului de Animație Țăndărică din București.
”Sunt foarte încântată că pot să ajut tinerii să vadă plus valoarea artei. Îmi doresc ca tinerii să se descopere prin artă, iar muzica, dansul, actoria, dezbaterile și interacțiunile le pot crea un viitor strălucit. Dincolo de a avea această șansă de a descoperi talente, mă bucur enorm că pot alături de profesorii de la Școala Victory of Art să le dăm un sens și o sansă tinerilor, care înseamnă viitorul, chiar începând de mâine. Cel mai important pentru mine ca profesor, mamă și iubitoare de talente este să ofer un cadru în care elevii să se simtă împliniți, iar în cadrul proiectului „Șansa” am avut bucuria să pot face asta”, a spus Julieta Georoiu, profesor de actorie și inițiator al proiectului “Șansa”.
Se dorește ca prin intermediul proiectului ”Șansa” să se creeze un adevărat fenomen de revitalizare a învățământului prin educație alternativă teatrală, în timp ce festivalul să devină un reper pentru evenimentele dedicate teatrului adolescentin din întreaga Capitală. Pe termen mediu și lung, se are în vedere o replicare a acestui program într-un număr și mai mare de licee, dar și în școlile generale, pentru a cuprinde întreaga arie a capitalei și chiar realizarea unui program național de acest tip, dacă rezultatele ne vor confirma așteptările.
“Șansa” este un proiect care s-a realizat alături de Victory of Art și susținut de AFCN.
Prigoria 2023
Odată cu începerea noului an şcolar, Centrul Cultural European pentru Educaţie prin Artă şi Cultură EDUC-ART în parteneriat cu Victory of Art, au lansat proiectul PRIGORIA TEEN FEST, un proiect dedicat adolescenţilor care învaţă în liceele Sectorului 5 ale Municipiului Bucureşti. Proiectul se bucură de susţinerea şi finanţarea din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 5, în baza Ordonanţei nr. 51/1998, prin Centrul Cultural şi de Tineret “Ştefan Iordache”.
Vă vom ţine la curent cu evenimentele şi programele pe care Centrul Cultural European pentru Educaţie prin Artă şi Cultură EDUC-ART împreună cu Victory of Art le vor derula în continuare, iar totodată, vă invităm să participaţi în număr cât mai mare. Mai multe informaţii puteţi afla vizitând paginile noastre www.educ-art.ro şi www.victoryofart.com .
Stagiune de teatru cu adolescenți
COMUNICAT DE PRESĂ
Asociația Centrul Cultural European pentru Educație prin Artă și Cultură EDUC-ART lansează la începutul acestei toamne, un nou proiect cultural, educativ-performativ adresat adolescenților.
Odată cu deschiderea noului an școlar, EDUC-ART lansează proiectul intitulat “EU și Lumea”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Sectorului 3, puteți accesa www.primarie3.ro.
Această inițiativă inedită, de dezvoltare și performanță artistică, se adresează adolescenților bucureșteni care învață în liceele din Sectorul 3 ale capitalei, pasionați de artele spectacolului și preocupați continuu de propria dezvoltare personală. Elevii liceelor partenere, anume Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu, respectiv Liceele Teoretice Nichita Stănescu, Dante Alighieri și Colegiul Tehnic Mihai Bravu, pot participa gratuit la cursuri de actorie, improvizație scenică, muzică, dans și dezvoltare personală pe teme actuale și de interes pentru aceștia printre care bullying-ul, consumul de droguri, abuzul, singurătatea, diversitatea sexuală, excluderea socială pe criterii etnice, anxietatea. Aceste ateliere sunt facilitate și coordonate de profesioniști în artele spectacolului și mentori cu multă experiență în lucrul cu publicul tânăr. Facilitatorii atelierelor propuse în cadrul proiectului sunt: Radu Solcanu, Julieta Georoiu, Lilian Cărăuș, Irina Drăgoi, Monica Grigoriu și Călin Mocanu. Dincolo de demersul introspectiv la care vor fi invitați participanții, programul se încheie cu un spectacol de teatru cu și pentru adolescenți ce va fi susținut în sălile de festivități ale liceelor partenere. Unicitatea performativă constă în conceptul spectacolelor ca variantă de teatru-mărturisire, ce va fi abordat din trei instanțe diferite ale EU-ului. Nu vor lipsi interacțiunile multimedia și dialogurile cu publicul de la finalul fiecărui spectacol. Proiectul se desfășoară în perioada septembrie – noiembrie 2024.
Sunt disponibile 50 de locuri pentru toate atelierele, câte zece elevi reprezentanți ai fiecărui liceu partener amintit mai sus, iar înscrierile se pot face până la data de 20 septembrie 2024 prin email către adresa office@educ-art.ro. Atelierele performative și repetițiile se vor desfășura la sediul Școlii de Teatru Victory of Art, str. Tache Ionescu nr.29, Sector 1, București.
Partener media – Radio Guerrilla.